Next generation...

Acum un an pe vremea asta, eram inca cu biletele de la contestatii(romana si mate) de la bac in portofel. Imi trebuia o medie competitiva pentru a pastra sanse bune la examenul ce urma sa desemneze cei mai buni 75 ocupati ai Facultatii de Administrarea Afacerilor cu predare in limbi straine(fost SELS, actual FABIZ pentru cei sunt familiarizati cu denumirile) din ASE Bucuresti. Rezultatele au ramas aceleasi, mi s-a parut un pic nedrept la vremea aceea, dar am considerat ca Domnul ma rasplatise cu sanse bune deoarece media mea de bac era 9,30 si oricum 70% din media admiterii la facultate o considera examenul ce urma in 2-3 saptamani.


Timpul a trecut, totul a iesit nesperat de bine si ma bucur, zambind, uitandu-ma la anul universitar ce tocmai s-a incheiat. Dar destul cu asta, ca v-am mai povestit si in alte dati. Voiam de fapt sa ma refer si eu putin la examenul de anul acesta de bacalaureat. N-o sa incep sa impart acuzatii in stanga si in dreapta sau sa zic ca "pe vremea mea...", etc. Am stat si eu ca omul normal si am observat unele lucruri...n-as vrea sa incep sa trag concluzii pentru ca pot fi eronate, si in acelasi timp situatiile pot fi diferite in ceea ce consta circumstantele.


Raman totusi uimit de unele lucruri. Acum un an, in generatia mea, cand promovabilitatea la bac a fost cea mai mica de pana atunci(67%) si cand era scandal mare pe TV, toata lumea era ultragiata...acum procentul a mai scazut cu 20%...e urias...intr-un an...


Sa punem rezultatele pe baza camerelor ? De ce nu ? In fond, toata lumea stie ca nu e un examen corect si ca si daca il iei cu o nota mai mica sau mai mare oricum nu releva absolut nimic...la mine in liceu anul trecut au picat 3 oameni, anul asta sunt vreo 20 si ceva respinsi, si inca e bine...


Ce-ar mai fi de spus ? Vreo cateva lucruri...e un semnal grav de alarma pentru generatiile viitoare...si imi pun si eu o intrebare ca tot omul(asta ca tot ne spunea noua domnul diriginte anul trecut..."Sa va fereasca Domnul de un bac corect !") : Bah, dar daca o sa fie corect, 100%, dam pariu ca trec 25 % ?


Si imi mai aduc aminte de o treaba..."aia de dinainte tot timpul erau mai nashpa pana cand plecau din liceu..."


Ar mai fi multe de spus despre deprinderile elevilor, meditatii, parinti, profesori, sistem, dar fiecare si le stie pe ale lui, asa ca noi sa fim sanatosi si mult succes tuturor !




30 Responses
  1. Tudor Enea Says:

    Si cand ma gandesc ca pe "vremea mea" eram numit ca facand parte din "generatia de sacrificiu"... Oare cum se numeste generatia de acum?
    Ideea e ca daca nu se schimba mentalitatea din sistemul in care traim nu vad o indreptare a situatiei in viitorul apropiat.


  2. Zadkielix Says:

    Nu se mai poate cu bacalaureatul. Si nici cu teoriile conspirationiste care au explodat in urma publicarii rezultatelor catastrofale. Ca scoala scoate tampiti, ca asta au vrut sa demonstreze Emil Boc si Daniel Funeriu, pentru a da dreptate zicerilor prezidentiale, pentru ca apoi sa poata taia si inchide dupa bunul plac scolile.


  3. Lillee Says:

    Cum ai spus si tu " nu releva nimic". Perfect de acord. Insa eu vad un pic altfel situatia si iti voi explica si de ce. ( cum am mai facut-o si pe alte bloguri ).

    In primul rand, daca vor sa starpeasca "raul", sa-l starpeasca din clasa a 8 a. Cine nu poate mai mult, sa ramana la nivel de Sam sau scoala profesionala. DOAR asa s-ar face intr-adevar diferenta. Acel examen de capacitate sau admitere la liceu ar trebui sa fie EXTREM de drastic, sa se taie in carne vie. Asa ce rost are? Cu sau fara bac, liceul e terminat si totusi se pot angaja pe niste posturi acceptabile, poate care nu-s de nasul si "cultura" lor.

    Doi la mana, astea cateva examene, care insusesc bacul, nu reprezinta nivelul "inteligentei" unui copil.
    Invatamantul din Romania e praf. Nu se pune accent pe gramatica, pe informatii de baza din istorie, matematica, anatomie, fizica, samd. Nu, se fac analize ale unor opere literare, unde "marii" critici isi dau cu parerea si elevii tre' sa toceasca toate balivernele, toate gandurile unor "mari" analitici, ganduri scoase, probabil, pe wc. Matematica se ridica la nivel astronomic si total irelevant iar restul materiilor nu-s importante pentru ca nu-s mate sau romana, deci nu se pune accent pe ele. La orele respective se pleaca in excursii. Asta nu e invatamant, nu este o sursa de acumulare a cunostintelor, nu asa se dobandeste inteligenta, desteptaciunea si bazele unui viitor. Examenul de bac nu este decat insumarea tocelii unor aberatii cretinoide.
    Un elev mediocru sau chiar slab la invatatura, te-ar putea ( nu zic de tine, ci in general ) face praf intr-o discutie, te-ar putea uimi cat il duce bibilica.
    Exemplu: frate'miu ( clasa a 10 ). Un elev aparent mediocru la invatatura. Probabil ar fi picat si el Bacul, daca l-ar fi dat anul asta. Dar, recunosc, ca uneori mi-e teama sa intru in polemici cu el. Ma face, ma face lejer. Detine un bagaj semnificativ pe "n" domenii, este ager la minte, si intoarce cuvintele in favoarea lui in orice circumstanta. Si da, este mediocru la invatatura.
    Ma repet, pentru mine, acest examen de bac nu inseamna decat rezultatele unei toceli ( care se uita a doua zi ).
    Am lucrat in sistemul medical. Am cunoscut medici care nu stiu sa scrie corect gramatical. Nu stiu cand se pun doi "i", cand se pune cratima. Sau daca ii scoti un pic din domeniul respectiv, si anume medical, sunt praf. Vorbesc din propria-mi experienta. Deci? Ce inseamna Bacul? De ce atatea etichete?
    Ca or fi si elevi batuti in cap, corect. Dar aia trebuie anihilati din a 8 a. Punct.


  4. RobertN Says:

    @tu26dor, cred ca au prins gustul de a face sacrificii, e un risc pe care cei puternici si-l asuma:)
    cunosc multe familii care stau de ani in strainatate, le e dor de tara dar nu vin decat in vizita, doar sa-si fereasca pruncii de sistemul de... nici macar cuvinte nu mai gasesti.


  5. Sophie Says:

    pe vremea mea nu stiam de copiatul in masa la bac


  6. Sophie Says:

    pe vremea mea nu stiam de copiatul in masa la bac


  7. julie Says:

    mi-e groaza ca la anu' voi da bacul.
    dar speram ca va fi bine..

    dar nu m-as mira sa apara iar alte schimbari, doar am fost prima generatie cu teze unice in clasa a8-a.

    sunt curioasa ce idei mai pot aparea pe parcurs.

    trist, oricum.


  8. Vina este împărţită. Pe de o parte sunt reprezentanţii învăţământului românesc, cei care au făcut o varză din programă şi din altele. Pe de altă parte sunt profesorii, observ că acum sunt toţi eroi, uitând că primesc bani şi sarsanale pentru meditaţii, chiar dacă ar putea să spună părinţilor unui elev slab să nu mai cheltuiască banii. Dar nu, unii dintre profesori trebuie să ia.
    Şi, cealaltă parte - elevii. Cei care (fără a generaliza) consideră că şcoala nu mai este o prioritate, fiindcă sunt mediatizaţi numai impostori care au dat tunuri financiare, nu au învăţat carte. Şi "piţi" care dau din buci şi stau agăţat de braţul boşorogilor miliardari libidinoşi.
    Tot acest complex de factori a dus la dezastru, niciuna dintre părţi nu are dreptul de a arăta acuzator spre cealaltă...


  9. "agăţate", sorry...


  10. Max Peter Says:

    Este bine că priveşti în urmă la ce a fost anul trecut. Este şi mai bine că îţi expui părerea.
    Am mai scris-o pe câteva bloguri: am avut ocazia să întâlnesc câţiva candidaţi la bac (sper să nu mai am astfel de ocazii) care nu citiseră în viaţa lor mai mult de trei-patru cărţi (nu din cele cerute, de orice fel!). Am văzut o lucrare la un liceu în care elevul scria cu acronimele folosite pe mess.
    Poate că e adevărată zicala cu anturajul care te strică, dar dacă nu-ţi vezi interesul, poate merge odată, de două ori... dar de habarnişti n-are nimeni nevoie.


  11. Tu26dor, generatia de acum este atribuita din cate vad de tehnologie excesiva, libertate inteleasa in diverse feluri si etnobotanice. Adevarul nu stiu pe unde se gaseste.


  12. Hmmm...nu pot sa faca asta Zadkielix, ar insemna sa ii alunge din tara pe toti care inca mai au ceva in cap.


  13. Cam asa ceva Lillee. Cat despre bagajul de cunostinte...da, e adevarat ca generatia tanara la un nivel mediu poate sa fie apta sa duca orice fel de conversatie cu diversi oameni specializati...in general oamenii trecuti de niste vremuri si satui poate de timpurile in care erau si ei obligati sa invete multe lucruri care nu le faceau placere, au abandonat procesul de a mai acumula cunostinte. Am intalnit insa si oameni care au facut facultati acum niste zeci de ani si sunt extremi de buni si ageri la mine ca si atunci de parca ar fi dat bacul astazi. Depinde mult de persoane.


  14. E posibil sa ai dreptate Robert...oricum sistemele din strainatate nu au termen de comparatie la nivel subuniversitar cat si la alte nivele.


  15. N-as sti ce sa iti spun Sophie...probabil asa era atunci...


  16. Hmmm...cu bacul nu ar fi o problema daca stii in principiu ce vrei sa faci pe viitor. Sunt multe facultati la care media bacului nu mai conteaza decat in mica masura sau poate deloc. E un pic(mai mult) dezorientant pentru ca in loc sa iti faci griji pentru ce o sa faci, tu iti faci griji ca nu stii care e procedura de examen si cum va mai fi in acest an. Stiu ca asa era si la noi anul trecut...am fost cobaii tipului asta nou de bac. Mult succes si stai linistita, o sa fie bine !


  17. Asa e Cristian. Vina se gaseste undeva in cocktailul acesta pe care nimeni aparent nu il doreste baut.


  18. E ceva de speriat ce se intampla. N-am crezut ca se ajunge pana aici, dar uite ca totusi surprizele(fie ele si neplacute) apar. Speram ca intotdeauna la mai bine. O seara frumoasa Max Peter !


  19. Anonim Says:

    Eram in primul an de serviciu acum 15 ani cand, la un bac la care am asistat, i-am interzis unei dudui sa mai foloseasca fituicile la proba de romana. Tipa a inceput sa planga isteric si a aparut instantaneu dirigintele ei calmand-o, nu se stie de cine chemat.
    Rasu'-plansu'!... De-acum, mai mult plansu'!


  20. Unknown Says:

    rezultatele de anul asta de la bac nu ar trebui sa mai surprinda pe nimeni. Nu se mai invata, nu se mai da silinta, se lasa totul pe utima suta de metri si pe seama copiatului. Anul asta camerele au venit de hac copistilor si nu au mai putut sa copieze. Iar rezultatele vorbesc de la sine. As spune chiar ca asta e adevaratul nivel al elevilor, dar poate ca unii elevi mai buni au picat din alte motive...sa vedem ce o sa fie si peste 2 ani cand o sa dau si eu :-j..
    dumnezeu cu mila:))


  21. Tare intamplarea Acuarele. N-as sti din nou ce sa spun...


  22. Mult succes atunci si sa auzim de bine ROxX !



  23. Hehe si tie Bianca :P


  24. Lumi RO Says:

    Situatia de la BAC de anul acesta este un MARE SEMNA. Este sistemul de vina? Cert e , ca pana se gaseste vinovstul sau vinovatii, elevii au datoria sa invete.


  25. Este sistemul combinat cu cei il compun, dupa parerea mea...iar cei cu putere scazuta sunt victimele Lumi RO. O seara frumoasa si multumesc de vizita !


  26. flow Says:

    eh...parerea mea e ca bacu nu e decat un obstacol,nu o proba...daramite "a vietii",pentru ca nu e specializat...clar...asa ca,frumos ar fi sa lase romanu sa ia bacu ca oricum daca el vrea sa iasa ceva in viata asta vede el cum sta treaba la admitere,unde se vede diferenta sau la absolvire.Oricum consider ca elevii sunt de vina (in mare parte) pentru ca de ei depinde toata treaba.
    A da...si nu scoala scoate tampiti ,ci lipsa de educatie primita de mic copil..pentru ca ala tampit are gandirea aiurea de mic si intra in scoala,gandire care se inrautateste odata intrat intr-un anutraj cu oameni la fel ca si cel vizat.Hai sanatate si mult noroc


  27. Bine zis Flow ! Adevarul e ca educatia se primeste de mic si este poate printre lucrurile vitale. Odata ajunsi la o varsta, si sa vrei nu prea mai ai ce sa le faci la baieti. Multumesc de vizita, sa traiesti si mult succes si tie !


  28. C.L.M. Says:

    Stii ce ma surprinde pe mine?
    Ca elevii care nu au luat sunt suparati ca au fost instalate camere si nu au putut copia... nu sunt suparati pe ei pentru ca nu au invatat.

    Dupa ce ca sunt cu rahatu' la cur, mai au si tupeu...

    Dar cum ai zis si tu, noi sa fim sanatosi!


  29. Ce sa faci...fiecare cu problemele lor :))


Trimiteți un comentariu

Fiecare dintre voi are o parere, pe care eu voi fi bucuros sa o vad scrisa, aici, pe locul meu de regasire virtuala...cum spuneam mereu, o sa fac tot posibilul sa va raspund la toate...de asemenea, in urma unui articol, raman parerile fiecaruia, iar la urma constatam daca am tras sau nu vreo concluzie...

Asadar...va astept ca intotdeauna cu parerea voastra...o zi buna !