Noul bac a trecut de Senat

Da...sunt convins ca ati auzit/citit si voi despre noul bacalaureat ce tocmai a primit acceptul Senatului, urmand a intra in vigoare de la anul. Printre cele mai importante modificari se numara faptul ca de acum inainte elevii vor avea oportunitatea de a alege intre cele 2 tipuri de bacalaureat A si B in functie de ceea ce s-au decis sa faca mai departe. 


Pentru cei ce vor sa urmeze o facultate, traseul profesional a ramas cu aceeasi pasi de realizat. In schimb, elevii ce au urmat licee profesionale, vor putea absolvi si primi diploma de bac fara a mai trece prin "probe de foc" precum matematica sau fizica/chimia, acestia urmand sa fie evaluati prin realizarea unui proiect, a unei probe practice, in functie de specializare si de asemenea in urma unei lucrari scrise la educatie antreprenoriala. Ulterior promovarii acestui tip de bac insa, ei nu vor putea urma o facultate, exceptand situatia in care revin si vor promova si bacalaureatul de tip A.

La o prima analiza, trebuie sa recunosc ca ideea pare ceva mai buna, pentru ca cei ce urmau scolile profesionale(sau cum s-or mai numi ele) oricum nu faceau cine stie ce carte, iar evaluarea la altceva decat la ceea ce au facut practic in functie de specializare este o aberatie pura. Cum ar fi sa evaluezi un artist, ce exceleaza la un instrument, etc la matematica si chimie ? Normal ca omul acela nu va trece bacul nici in 1000 ani. De asemenea, cred ca daca acesti oameni isi vor urma pasiunile si vor fi buni in ceea ce fac, bacul sau un alt pas nu ii va opri din a incerca sa devina si mai buni.

Cat despre chestia cu educatia antreprenoriala...dupa parerea mea e idee buna, dar nu sunt convins de ceea ce se aude la nivel oficial si anume ca aceasta materie se studiaza in toate liceele, indiferent de specializare...

Pana una alta, ramane de vazut, dar personal inclin sa cred ca aceasta schimbare va fi una benefica. 

6 Responses
  1. Cristi Says:

    E buna ideea, cred ca s-au gandit si la faptul ca multi care termina liceul si nu promoveaza la examenul de bacalaureat devin someri si se maresc cheltuielile la buget.


  2. Probabil au vrut sa faca un gen de 3,4 in 1. Important dincolo de aspectele acestea ar fi sa iasa bine. Salutari Cristi !


  3. marada Says:

    Ideea este buna, dar depinde cum va fi aplicata. Sa speram ca intelepciunea va birui micile interese!


  4. Si eu sper Marada, spre binele noilor generatii. Multumesc de vizita si seara buna !


  5. Cristake1974 Says:

    Aceasta schimbare AR PUTEA FI una benefica, nu neaparat ca va si fi - eu asa as spune, Andrei. Dar ramane de vazut. Pana la urma, se schimba nitel patalamalele pe care le obtii, dar nu si lupta subsecventa pentru o cariera sau un job - ce, daca am diploma de asta de tip nou, o sa fie interviurile, concursurile de angajare mai corecte, mai non-nepotiste etc etc?

    E misto cand o vaz pe Abramburica incordandu-se - acest proiect trebuie sa treaca, daca nu il voteaza aia, va face ea sa se dea ordonanta de urgenta... Ca o leoaica lupta, cucoana!!! :))

    Rastimp, Moise Guran povestea, la "Ora de business" (TVR2), cum sufera scolile de lipsa budelor, indeosebi alea rurale, (multe fiind si inchise) si cat de simplu s-ar rezolva problema cu un put si un hidrofor (columb).


  6. Da, ce pot sa spun...subiectul educatie, bac si scoli este cu siguranta unul controversat. Speram ca totusi anul acesta sa iasa mult mai bine ca in anii precedenti. Salutare !


Trimiteți un comentariu

Fiecare dintre voi are o parere, pe care eu voi fi bucuros sa o vad scrisa, aici, pe locul meu de regasire virtuala...cum spuneam mereu, o sa fac tot posibilul sa va raspund la toate...de asemenea, in urma unui articol, raman parerile fiecaruia, iar la urma constatam daca am tras sau nu vreo concluzie...

Asadar...va astept ca intotdeauna cu parerea voastra...o zi buna !