Instigare la cultura ! (partea a doua)

Se stie foarte bine ca romanul s-a nascut poet...atat de poet incat pe unde trece tinde mereu sa compuna cateva versuri care sa ii aminteasca de locul respectiv pe care l-a vizitat si care i-a infrumusetat starea de spirit atat de tare...se mai stie de asemenea la fel de bine ca romanul se pricepe la toate, cu accent sporit pe politica, fotbal si dezbateri publice(putem astfel da o explicatie logica unor emisiuni din ce in ce mai des aparute la TV, dar ilogice)...si cand stai sa te gandesti ca personajele lui Marin Preda, acei tarani la care timpul avea toatre rabdarea din lume(cel putin in primul volum din Morometii) se intalneau de placere in poiana fierariei lui Iocan pentru a face dezbateri culturale, pentru a comenta si analiza ziarele si a discuta politica(un gen de stramos al lui Mircea Badea din ziua de azi), parca iti aduci aminte de ceea ce te invatau doamnele educatoare si invatatoare pe vremurile cand inca erai prea mic sa emiti pretentii la masini, permise de conducere, telefoane, internet si alte inventii ale secolului grabit spre Dumnezeu stie unde, salutati-l pe nr 21 !...ele spuneau odata cam asa(parca imi aduc si acum aminte) : "Cartea este cel mai bun prieten al tau...ai grija de ea, la fel cum si ea o sa aiba grija de tine, purtandu-te in lumi nemaigandite "


Eeee...ce vremuri !...unde sunt oare acele frumoase timpuri cand mergeam cu drag la scoala sa vad ce mai am de invatat si de citit, sa ma integrez in fiecare particica a orelor pe care le "savuram" mereu cu placere ?...unde sunt momentele cand ii spuneam mamei ca ma duc sa ma relaxez citind ?...si mai ales cati tineri isi amintesc la fel de frumos de prietenii lor cartile privind in urma ?


In incercarea de a gasi aceste raspunsuri si de a face lucrurile sa se miste pentru a nu ne pierde acei prieteni pe care ii aveam si de care am uitat, vom organiza la Valenii de Munte pe data de 18 septembrie, ora 15:00, in Parcul de la Monument, proiectul LECTURI URBANE, derulat si in alte cateva mari orase ale tarii, si in care invitam pe toate lumea pasionata si dornica de citit sa impartaseasca idei, sa vorbeasca cu noi si mai ales sa isi gaseasca cate un prieten, pe care il poate lua acasa si da mai departe unui alte persoane caruia ii place sa citeasca.


Va asteptam cu drag !

9 Responses
  1. Monica Says:

    Ce ma bucu ca LECTURI URBANE creste:) si crestem si noi:)


  2. Asa e Monica:)...sper sa se faca din ce in ce mai mare:)



  3. Interesant acest proiect. LECTURI URBANE, poate semana fire de lumina in intuneric..
    Pentru mine, nimic in lume nu a fost mai important decat cartea.
    O duminica frumoasa iti doresc Andrei!


  4. Multumesc Lacrimi sterse:)...te mai astept pe aici:)


  5. Multumesc pentru impartaairea parerii doamna Elena:)...o saptamana cat mai reusita:)


  6. crystalball Says:

    romanul era poet cand avea "muze" sa se inspire.(o natura frumoasa si curata, un creier care nu era spalat de falsele valori, etc etc). acum romanii nostrii se nasc "pitziponci, dornici de rimele 000000 de la bancnote. acum taranii nostri au inlocuit poiana lui iocan cu 0(zero)TV (acolo sunt taranii de top), iar la celelalte posturi gasesti cate un taran (mircea badea de exemplu) care prezinta parerile altora mai mult decat ale lor intr-un mod vizibil subiectiv si deloc coerent.
    cultura in ziua de azi e pe cale de disparitie si probabil o sa ma contrazici, dar teatrul a ajuns in "sapa de lemn", filmele si acele telenovele romanesti prezinta un mod de viata deloc etic, iar in Romanica noastra draga literatura inseamna traducerea cartilor despre "marii oameni" din alte state obama, michael jackson. sunt foarte putine carti de literatura romaneasca care sa atraga sau cel putin pe mine nu ma atrage. tot literatura straina gaseste subiecte, scot carti, iar noi romanii le traducem.

    am auzit la tv pe cineva si avea dreptate: copilul in ziua de azi trebuie invatat sa citeasca. ce prinde in mana sa citeasca. indemnul meu: cititi ce aveti in biblioteca de acasa, carti vechi, dar cititi, ziarul adevarul ofera carti la un pret avantajos, literatura romana si universala.
    asadar.CITITI si iar cititi, ca in final cu asta ramaneti.


  7. Ok Cristian:)...o sa te contactez...o zi buna:)


  8. Interesanta parere Crystalball...iti cam dau dreptate in majoritatea cazurilor pentru ca se stie ca tara noastra scumpa este in degradare permanenta...asta e "farmecul" ei, saraca...despre Mircea Badea nu pot spune decat ca sunt subiectiv si ca imi place sa ii urmaresc emsiunile de niste timp, in rest nici eu nu pot sa suport ceea ce se intampla pe la TV...e unul din motivele pentru care nu prea ma mai uit...foarte rar si in general la cate un film, sport, documentar sau mai stiu eu ce care sa imi placa:)
    Ce s-o alege cu tara asta ?...habar n-am...cu copiii din ea ?...nici atat...ceea ce stiu este ca nimic si nimeni nu prea te poate opri cand vrei sa devii tu o persoana unica mandra de tine:)...o seara frumoasa:)


Trimiteți un comentariu

Fiecare dintre voi are o parere, pe care eu voi fi bucuros sa o vad scrisa, aici, pe locul meu de regasire virtuala...cum spuneam mereu, o sa fac tot posibilul sa va raspund la toate...de asemenea, in urma unui articol, raman parerile fiecaruia, iar la urma constatam daca am tras sau nu vreo concluzie...

Asadar...va astept ca intotdeauna cu parerea voastra...o zi buna !